mandag 21. februar 2011

Teaterlek

Fireåringene på Månebasen har senhøstes og fram mot jul vært opptatt av å "spille teater". Vi hadde brukt ukentlige samlinger til å spille litt dukketeater med vennskap som tema. Interessen for å spille teater selv tok seg opp etter at vi hadde sett "Karius og Baktus" på Eventyrstua barnehage. Teater skulle spilles i garderoben. Stoler ble satt fram til publikum, lyset ble slukket og en mer eller mindre usammenhengende historie ispedd litt sang og morsomme fakter ble spilt.

 Det var spesielt guttene som var opptatt av skuespill. Jentene skulle være publikum. På grunnlag av guttenes interesse fant vi ut at vi måtte lage skikkelig "Gutteteater" med dem. Men jentene måtte også komme på banen og siden vi hadde ligget litt på latsiden med sang og musikk ble det et naturlig å spørre jentene om de hadde lyst til å synge i kor. Interessen var stor og slik startet "Jentekoret". Flotte hatter ble også laget.

 Gutteteateret: Tankene bak ideen var mange. Vi ønsket å ta vare på barnas interesser og initiativ, styrke enkeltbarns selvbilde, trene konsentrasjon og språk, bidra til økt samarbeid mellom barna og sist men ikke minst stimulere fantasi og skaperglede. Det var også viktig for både barn og voksne at det hele skulle være lek og moro uten prestasjonspress. Vi startet med å snakke litt om hvilken rollefigur hver enkelt ville være. Forslagene var mange, men til slutt bestemte hver enkelt hva de ville være. Vi fikk fram en prinser, en robot, en batman, en akvariemann, tre drager og tre brannmenn. Selve historien skulle vi lage sammen på bakgrunn av rollene som ble valgt. Akvariemannen og hans akvarie fikk sin spede begynnelse da vi holdt på med plastelina og dukketeater i en annen sammenheng.
 Tidlig i prosessen fant vi ut at dette nok måtte munne ut i en egen forestilling med ordentlig publikum. Da måtte vi også ha både kulisser, rekvisitter og kostymer. Det ene lot seg inspirere av det andre. Historien ble til underveis og preget maling av kulissene og vice versa.
Det legges opp til litt ulike kulisser, så under presentasjonen ble det foretatt et sceneskifte til alles fornøyelse. Det er jo klart at teaterleken må ha kulisser som samsvarer med historien gutta har laget...
Barna malte på papir, strimlet det i makuleringsmaskina og vips så hadde dragene flammer...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails