onsdag 17. september 2014

Studietur til Stockholm

Hele personalgruppen har vært på studietur til Stockholm! Vi har jobbet med lyttende pedagogikk og vært inspirert av Reggio-Emilia-filosofien i noen år nå, men har lurt litt på; er vi egentlig på riktig vei, eller har vi stagnert i noe vi tror er lyttende pedagogikk? Vi ønsket å få en felles opplevelse med inspirasjon og ny kunnskap for å videreutvikle oss. Dermed falt valget på Stockholm og Reggio Emilia Institutet.

Den første dagen skulle vi besøke tre Norlandia-barnehager. Vi ble møtt at to flotte, svenske kollegaer, Annica og Sara, som hadde satt av hele dagen for å vise oss rundt i Solkatten, Stallet og Ed förskolor. De beskrev hvordan de jobbet med inspirasjon fra Reggio Emilia, med prosjekter og organisering. De viste oss pedagogisk dokumentasjon og godt tilrettelagte miljøer. Vi fikk god tid til å se oss om i barnehagene. Her var det mye vi kjente igjen, og samtidig mye inspirasjon å hente. Vi ble også servert kaffe, smørbrød, og nydelig lunsj. 

Den andre dagen dro vi til Reggio Emilia Institutet. Der fikk vi et foredrag ved pedagogista Ylva Telegin. Hun lærte oss om hvordan vi kan legge tilrette for å gjøre barna mest mulig selvhjulpne i hverdagen, om å gjøre hverdagen meningsfull for barna gjennom å la dem delta i planlegging, forarbeid og refleksjon. Hun la hele tiden vekt på hva slags barnesyn og kunnskapssyn vi legger til grunn i arbeidet vårt. Vi ble utrolig inspirerte og kunne umiddelbart se en rekke endringer som vil være til glede og nytte for både store og små.
Det har vært veldig nyttig å ha med hele personalgruppen, for nå har alle den samme entusiasmen og iveren etter å gå i samme retning. Det blir ikke det samme om noen har opplevd og noen skal overtales. Nå er vi fokuserte og samstemte og gleder oss til å utvikle oss videre. 

Tusen takk til dere foreldre som har vært positive og har støttet oss. Tusen takk til vår daglige leder, Trude, for å ha planlagt og organisert turen. Tusen takk til Sara og Annica for gjestfrihet og kunnskapsdeling. Håper dere kan komme til oss en annen gang! Takk til kokken i Stallets förskole for nydelig mat. Tusen takk til Ylva Telegin for inspirerende og lærerikt kurs.

Nå håper vi at den nye kunnskapen og nye praksisen vil komme til syne både i hverdagsaktivitet og gjennom bloggen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails