fredag 2. februar 2018

Mugg, uttørking og fordervelse...

I forbindelse med Norlandias Science Quest og at vi skulle veie matavfallet vårt, tenkte vi å satse på et prosjekt med miljøvern, kildesortering og et lite forskningsprosjekt som skal gå over tid. Hva skjer egentlig med mat når det blir liggende? Er det forskjell på mat i tett glass og i åpent glass? Vi startet med eple og banan... (Vi forsøkte oss på et par druer også, men de forsvant etter et par dager. Smakte visst godt :-))


... og så et glass med blomkålsuppe og brød.

I dag, 11 dager senere, studerte en gruppe barn litt ekstra nøye hva som har skjedd:
Banan uten lokk har blitt sort.

Eple uten lokk har blitt slik:

Eple med lokk har blitt slik:
  • Eple med lokk blir mer rusten ...... jeg mener råtten!!
  • Den uten lokk blir fortest råtten.
  • Hva er det grønne der?
  • Det er mugg ..... og det stikker sånn inni der (peker på halsen)
  • Hvordan har den kommet?
  • For det eplet får ikke luft


Vi undersøkte videre. Eplebiten som hadde ligget uten lokk, kunne vi ta opp og holde. Den var lett og tørr.
  • Men eplet som lå uten lokk har blitt mindre...
  • Ja kanskje det har fått krympern!!!
  • Ja sånn som fru Dust fikk krympern da herr Dust lagde stokken hennes lenger og lenger. Ha ha!!
  • Det er fordi det har fått luft.
Men glasset med blomkålsuppe har ikke forandret seg så veldig. Men vi vet at det stinker oppi der, fordi det testet vi for noen dager siden. 
  • Skal vi åpne det glasset så må vi gå ut
  • Ja, vi går ut.... UÆÆÆ DET LUKTER BÆSJ!!!
Vi går inn igjen og lukter på bananen som har ligget i lukket glass
  • Mmmm. Det lukter godt!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails