fredag 26. februar 2016

Planetprosjekt med 4åringene - del 1: Fantasiverdensrom

4åringene har et pågående planetprosjekt som vi begynte på i slutten av januar. Det legges vekt på tverrfaglighet i prosessen, der vi tar i bruk ulike fagområder og utfordrer barnas ulike og unike kompetanser slik at de aktivt må ta i bruk strategier og løsninger de har erfart. Vi prøver å tilrettelegge for en så helhetlig og sammensatt opplevelse og utfoldelse som mulig.

I slutten av januar tok vi med noen av barna på besøk til Museet for Samtidskunst. Der så vi bl.a utstillingen til Anna Eva Bergmann, der en samling bilder illustrerte kunstnerens forestilling om planeter. I mange av disse bildene var det brukt metallfolie som effekt, noe barna fant særlig tiltrekkende.

Senere leste vi boken "Garmanns hemmelighet" av Stian Hole i en høytlesningsstund. Den handler om Garmann og Johanne som finner noe de tror er en romrakett. Sammen fabulerer de mye om verdensrommet, stjerner og planeter, og de drar på fantasireiser ut i verdensrommet.

Disse to opplevelsene inspirerte barna til å utforske mer om planeter og verdensrom. På et morgenmøte kom barna med innspill, og vi ble enige om å lage vårt eget fantasiverdensrom med våre egne fantasiplaneter.

Aktivitet: Fantasiverdensrom med planeter

Mål: Leke fram egen fantasi og utfolde seg med ulike materialer og verktøy

Verktøy og materialer:  Gråpapir
                                       Pappkartonger
                                       Hobbylim
                                       Flytende akrylmaling
                                       Glitter
                                       Aluminiumsfolie
                                       Barberskum
                                       Pensler og maleruller

Arbeidsmetode: Frivillig aktivitet over flere dager der barna valgte ut ifra interesse der og da

Vi laget en verdensrombakgrunn av et stort gråpapirark. Barna malte ut svart, blå, lilla og sølvmetallic akrylmaling med små maleruller. Vi strødde også på litt glitter for å få stjerneeffekt.

Noen startet på planetene: Først måtte de finne noe rundt som kunne fungere som mal, og fant ulike størrelser som kakeboks og taperull. De tegnet rundt malen, og fikk hjelp fra personalet til å skjære de ut.

Da pappen var ferdig utskåret til planet-rundinger, limte de på aluminiumsfolie som underlag for videre arbeid. Noen av planetene ble kun malt i metallic-farge.

Vi laget en morsom blanding av  barberskum og maling. Dette ga en flott krater- og struktureffekt da det tørket.

Fantasiverdensrommet vårt fikk plass på veggen over byggekroken. Barna er daglig bortom for å kikke, snakke og undersøke.

I denne delen av prosjektet har barna brukt alle sine sanser, fått oppleve en annerledes verden utenfor barnehagen, øvd mye på selvregulering i forbindelse med bytur og museumstur, latt fantasien spinne rundt et tema med utgangspkt i en historie, fått bruke sine egne ideér i utformingen av et større fellesprosjekt, vært kreative og erfart ulike materialer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails