tirsdag 13. mai 2014

Vi bygger en egen verden i Minecraft

  
Digitalt verksted, i dag har vi startet opp med et samarbeidsprosjekt blandt femåringene. Vi skal bygge oss en egen verden i Minecraft, Creative - se lengre ned for forklaring. Barna vil gjerne ha butikk, skole, barnehage, innhegning til dyrene våre, gruver, utsiktstårn, undervannskanaler, tunneler, kakefest mm. En gruppe med fire femåringer deltok på dette, en gruppe var på skolebesøk og en annen gruppe lagde animasjon med datamaskin, speilrefleks kamera og lego. Artig å se hvordan barna samarbeidet, organiserte seg og avtalte. For ikke å snakke om, avklarte de kreative prosjektene de ville starte opp. Særlig da skolegruppa kom tilbake og vi ble 11 stykker.

Noen av barna hadde spilt Minecraft før, både på iPad, datamaskin og som TV spill. For andre var det første gang. Det var artig å se hvordan barna samarbeidet, organiserte seg og avtalte. For ikke å snakke om, avklarte de kreative prosjektene de ville starte opp. Den ene iPaden var koblet opp til prosjektor, dermed kunne vi se fra den spillerens vinkel inn i Minecraft verdenen vår, som heter Myrertoppen bhg.


Minecraft i Myrertoppen barnehage startet med prosjekt hus (link til oppsummering), hvor digital bygging ble en del av en større helhet. Minecraft ble populært og mange fikk prøve seg. Det var lett å se hvem som hadde vært borte i spillet før og hvem som ikke hadde det. Men dette jevnet seg ut da de mest trente spillerne, veiledet og viste andre barn som igjen to denne rollen når de var mer trente. Dermed kunne flere barn oppleve å være den som lære bort til andre.

Det var mange fine sosiale prosesser rundt dette. Slike prosesser har vi også hatt rundt andre apper, spill og aktiviteter enten med eller uten digitale verktøy. Dette er en del av det pedagogiske arbeidet.

Minecraft er morsomt og creativt og barna kan møte hverandre i spillet om man man har flere "devicer", enten det er iPad, iPhone eller iPod".

Minecraft, kort forklaring

Minecraft er enkelt fortalt digital Lego. Du styrer spilleren din gjennom en verden bygd opp av blokker. Blokkene kan bygges med og de kan ødelegges. I Minecraft lever det dyr som sau, gris, kyllinger, høner, kuer etc. Disse kan brukes som husdyr, de kan brukes til å lage mat, klær etc. Mister man liv, som fremkommer som hjerter øverst i venstre hjørne, kan man ta til seg mat og øke antall liv. Når det blir natt kommer det frem monstre som creepers, edderkopper, skjeletter. Disse kan man ta liv av ellers kan de ta liv av din figur. Du kan spille Minecraft på forskjellige måter, de tre mest populære er «survival», «creative» og «adventure».


Med yngre barn er creative mode veldig stas, da kan de bygge og skape seg en egen verden ved å hugge trær, finne jern, lage saks, klippe sau, farge ull f.eks med sopp og lage klær. De kan bygge hus, de kan samle ulike typer materiale og verktøy. Det de samler kan legges i en kiste.

Kreativitet i en digital verden

I creative er det uendelig med byggematerialer, og du har ikke liv eller sult som i survival. Du kan gjøre mer enn å bygge, det finnes muligheter som åpner opp for å lage f.eks ”elektriske” maskiner med noe som kalles redstone. I Minecraft er det flere ting som kalles Redstone. Redstone Ore, det er redstone i naturlig form slik du finner det når du graver i jorden i spillet. Når spilleren finner dette kan den knuses slik at spilleren får redstonepulver, dette kan bli strødd på bakken og kan fungere som ledning.

En mer avansert bruk av redstone er f.eks. å skape er en lysende fakkel. Og «repeater» og «pistons», som er forskjellige tekniske komponenter som du kan koble til redstone. Med isse delene har spillere mulighet til å lage automatiske døråpnere og mer sofistikerte automatiserte og ”elektriske” ting.

Spille for å overleve

I survival er målet å overleve. Spilleren trenger beskyttelse om natten og trenger derfor å bygge seg et hus. Spilleren trenger mat for å overleve i denne verden, de kan slakte husdyr, dyrke og dyrke jord. Spillerne kan lage gruver for å finne kull til fakler, jern, gull og diamanter for å lage bedre verktøy og våpen.

Survival er den mest spilte formen av Minecraft, men kan bli kjedelig om du spiller alene. Spillere kan koble iPadene sammen via WiFi og møte hverandre i samme verden. Da kan barna samarbeide om å bygge, leite, samle og skape og overleve.
Dra ut på eventyr

Til slutt er det adventure. Der kan du ikke plassere eller ødelegge blokker. Du spiller som oftest på en ferdigbygd verden. Målet med verdenen å finne, bryte ut og oppdage. Adventure er relativt ny, men spillere har laget slike eventyrverdener i survival. Når du har bygget en verden i Minecraft du lagre den og dele den med andre. Derfor kan du bygge et univers som blir en utfordring for andre. Dette er mest brukervennlig på PC.

Innlegget er inspirert av barnas spill og skaperglede, teksten er inspirert av innlegget: Minecraft hva er det egentlig?, NRK betaIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails