mandag 4. november 2013

Divali, lysfestival i hinduismen
I samling med fireåringene i dag så vi på bilder av tradisjonelle Ragoli mønstre, vi brukte internett for å se på bilder og filmklipp fra Divalifeiring i India. Divali, er lysfest i hinduismen. En markering av lyset over mørket. Det gode mot det onde, det er et spennende utgangspunkt med fire– og femåringene i barnehagen. I år startet Divali tredje november og den varer til den syvende november.  Vi så mye lys, farger og fyrverkeri. Vi leste fortellingen om Rama og Ravana. I fortellingen blir Sita kidnappet av Ravana som er en demonkonge. Han vil at hun skal være hans kone. Det vil ikke Sita da hun er gift med prins Rama.Prins Rama drar ut for å redde henne og får hjelp avapekongen Hanuman som han møter underveis. Hanuman gjør slik at de får hjelp av alle dyrene. Sita er holdt fanget på en øy så de må lage en bro for å komme over. Når det er gjort utspiller det seg et stort slag, hvor det gode besegrer det onde. Lyset vinner over mørket.

Mye av de inntrykkene en del av barna får gjennom tv, spill og litteratur handler om det gode mot det ondet. I barnehagen står Ninjaer som karakterer sterkt, både i lek og i barnetegninger kommer fasinasjonen for ninjaer fram. Barnas referanseramme er Lego Ninjago. En del utelek preges også av ninjaenes krigskunst, Ninjutsu. Det betyr ”kunsten å holde seg skjult”. Gjennom spill, bøker, dvd-serier og andre inntrykk har mange av barna ekstremt god innsikt i dette. I disse fortellingene møter vi Sensei Wu, en eldre klok mann som er veileder for ninjaene. Han kommer innimellom med dype filosofiske uttrykk og veiledende spørsmål.

Ser vi på religion er det mange slike veiledere med filosofisk tilnærming, dette kan være fine elementer når vi skal snakke om religion i barnehagen.


Mange av barna er opptatt av mønstre når de tegner, veldig mange synes ragoli var utrolig flott. Vi henger opp noen flere utover uken til inspirasjon for de som ønsker å se og bruke.

Noen av barna hadde deltatt i spennende saker i løpet av helgen:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails