tirsdag 18. mai 2010

Livets harde realiteter

Insekter er fremdeles et interessant emne blant barna, men i dag tok insektsinteressen en vending over i etikken. For hva gjør vi når vi finner en stor og flott bille som er alvorlig skadet?
I løpet av dagen i dag har døden kommet opp som emne ved flere anledninger. Både av barnas egne erfaringer og denne konkrete hendelsen med billa. Og da er det om å gjøre at vi voksne er tilstede og tilgjengelig. At støynivået inne er litt for høyt akkurat der og da, eller at det tøyses litt mye på andre enden av bordet må da oversees. 

Sist vi fikk besøk av et halvdaut insekt, ordnet en voksen opp og prisen man betaler for nærkontakt med et insekt er at man må ta livet av det. Men denne gangen tok vi konsekvens av at døden er en del av livet selv om det kan være trist, leit og i dette tilfelle -ubehagelig. 
For den måtte avlives og det var noen av barna tilskuere til. For vi kan ikke overse et insekt som ligger og pines, da er det bedre at man hjelper det slik at det får dø.  

Barna: "Insekter har ikke sykehus, medisiner og noen som kan hjelpe dem slik vi mennesker har. Og dessuten var det kanskje veldig gammelt."

Barna: "Men vi kan gi det en fin begravelse!"

Tidligere på dagen var det noen som hadde funnet en død marihøne, så dette hadde enkelte allerede vært gjennom en gang før i dag.

Da det var gjort foreslo et av barna at noen skulle si noe. Det var flere av barna som hadde erfaring med begravelse og synes det var en god ide.
Jente på 4 år: "Vi håper du hadde en fin begravelse."

3 kommentarer:

 1. Fantastisk!!! Hilsen en ihuga barns-liv-er-deres-eget-verdifulle-opplevelsessenter-voksen :-)

  SvarSlett
 2. Mye død denne dagen, var jo en marihønebegravelse også.

  SvarSlett
 3. Takk for det Kari Anna. Vi setter stor piris på tilbakemeldinger, både konstruktiv kritikk og ros :)

  A: Ja, det var det. Fikk sneket inn et bilde fra den begravelsen etter blogginnlegget var postet, litt redigering.Var så heldig at noen hadde vært fremme med kamera:)

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails