fredag 25. januar 2013

Sjakk i barnehagen, femåringen lærer oss rokade


Et par dager denne uka har vi spilt sjakk, flere av barna er veldig interessert men ikke alle er like opptatt av regler. Men i dag og i går var vi enige om at vi lekte ikke sjakk, vi spilte det.

Så, som en mindre habil sjakkspiller måtte den voksne konsentrere seg litt. Heldigvis har vi en meget habil sjakkspiller i barnegruppa. Dermed ble nye barn innført i reglene rundt sjakk av dette barnet. "Så gjør jeg sånn og da kan du gjøre sånn, forstod du det? Så kan du gjøre sånn når jeg gjør sånn. Jeg trur du forstår det jeg, da kan jeg spille det beste jeg kan mot deg".

Da den voksne spilte sammen med en av de yngere barna oppstod det en liten tvist rundt reglene. For da den hvite kongen var under press fra en sort bonde, skiftet det hvite tårnet og den hvite kongen plass. "Er det lov" spurte den voksne, "Ja, de kan skifte plass" så barnet. Den mindre habile sjakkspilleren, altså den voksne, var noe usikker. "Er du sikker på det"... og det var han. Så da gikk spille videre, men den voksne var jammen ikke helt sikker på dette trekket og måtte rådføre seg med flere voksne. En mente det var lov om tårnet og kongen sto på start plassene og det ikke sto noen sjakkbrikker i mellom. En annen voksen mente det ike hadde betydning om det stod noen imellom.
Dette fant vi ut: Trekket heter Rokade og det er noen krav knyttet til dette trekket:
  1. Spilleren har ikke flyttet kongen tidligere i partiet;
  2. Spilleren har ikke flyttet tårnet som brukes i rokaden;
  3. Det står ingen brikker mellom kongen og tårnet;
  4. Kongen står ikke i sjakk, feltet kongen passerer må ikke være angrepet av motstanderens brikker, og selve rokaden må ikke sette egen konge i sjakk
Info fra wikipedia, se HER

Kanskje noen vil hevde at dette er noe krevende for barnehagebarn, men nå har det seg sånn at denne kunnskapen har vi nå nettopp pga av et barnehagebarn. Så her er det bare å henge med i svingene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails