torsdag 29. mars 2012

Om liv og død og Brannmann Sam

Tirsdag ettermiddag ble barna på Sol lykkelige eiere av to slørhaler. 2-åringene har en lang periode i år holdt på med fisk som tema. Allerede onsdag morgen var den ene fisken syk, og fløt litt på siden.

Fiskene hadde ikke fått navn ennå, men vi hadde jo snakket litt om det, og Mamma og Pappa var det flere som syntes var en god idé. Vi voksne var på dette tidspunktet veldig glade for at vi ikke hadde døpt fiskene Mamma og Pappa, for vi vet jo at gullfisk ikke nødvendigvis lever så lenge, og i hvertfall ikke hvis de flyter på siden. Det ville blitt i overkant trist om Mamma eller Pappa døde.

Etter litt ekstra stell og dulling, ble den syke fisken bedre og begynte å svømme normalt igjen. Da hadde vi en skikkelig samlingsstund med både to- og treåringene for å finne navn til fiskene.

Mamma og Pappa var fortsatt et hett forslag, men vi tok tak i andre forslag som kom opp også. Det endte med at den rødeste (den syke) fikk navnet Brannmann Sam, og den oransje fikk navnet Postmann Pat.

Glade og fornøyde dro vi hjem onsdag ettermiddag mens fiskene svømte ivrig rundt. Men torsdag morgen var sorgen et faktum. Brannmann Sam var død.
 Kiste ble laget med blomsterpynt på.
 En myk seng av bomull...
 Ivrige barnehender gravet en grav i blomsterbedet....
 Kisten ble senket....
 Vi spurte om vi skulle synge en sang for Brannmann Sam. -Ja, God morgen!!! svarte en gutt, og vi sang God morgen. Etterpå sang vi Brannmann Sam-sangen før det ble jordpåleggelse.
 En gravstein måtte vi også ha.
 En jente på 3 fortalte mammaen sin at vi hadde gjemt Sam i gjørma. En annen jente lurte på hvordan fisken skulle komme opp igjen - Den må jo komme opp igjen. Undertegnede forklarte at fisken er død og skal ligge i jorda hele tiden, og til slutt blir den til jord også. Da blir den fin næring til blomstene.
 Nå koser vi oss videre med Postmann Pat.

2 kommentarer:

  1. En bolle er ikke bra nok om man skal holde slørhaler. Dette er fisk som gjerne kan vokse til over 30cm, og i motsetning til det som står skrevet ovenfor kan de leve i mange år under riktige forhold. De akvarister jeg har fått råd fra er stort sett enige om at 100 liters akvarium er minimum. De bør også ha et rensefilter+ luftpumpe. Mener ikke å komme med kjeft, men det er jo tross alt et levende dyr;)

    SvarSlett
  2. Takk for rådene, fint med tilbakemelding. 100 liters akvarium hadde jo vært stas, men ikke innenfor vår rekkevidde. Dyrebutikkene selger gullfiskboller så det er nok ikke uvanlig at det brukes, men optimalt er det tydeligvis ikke. Takk for kommentar.

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails