tirsdag 13. mars 2012

Is og varme

Mars13_ 062 (Medium)

Under påkledningsseansen med femåringene etter varmmaten dukket det opp et spørsmål fra jente 5 år.

“Hvis man putter en isklump i varmt vann, blir isklumpen varm da?”

Det spørsmålet måtte vi selvsagt ta tak i, så da alle barna var ute fikk vi sendt ut en bolle med varmt vann og fant en isklump. Vi kjente på isklumpen før vi puttet den oppi varmtvannet og holdt den der en liten stund.

Mars13_ 068 (Medium)

Da vi tok den opp igjen måtte vi kjenne på klumpen igjen, og vi kunne konstantere at det var like kald selv om den hadde vært oppi varmtvannet en stund. Men den hadde blitt mye mindre.

Mars13_ 066 (Medium)

Men flere spørsmål dukket opp, hva skjer hvis vi putter en isklump oppi kaldt vann? Smelter den da? Vi fant en bøtte med smeltevann og satte den ved siden av bollen med varmt vann. Vi tok en ny isklump og puttet den oppi kaldtvannet. Men selv etter flere minutter kunne vi ikke se noe særlig forskjell. Etter litt undring fikk barna vite av den vokse hvorfor det tar mye lengre tid før den smelter i varmtvann kontra kaldtvann.

Enda et spørsmål dukket opp, smelter den mye fortere i varmtvann enn i kaldtvann? For å finne ut av det måtte vi finne to like store isklumper og putte oppi hver sin bolle. Isklumpen i varmtvannet smeltet fort, men da vi tok ut den i kaldtvannet var den like stor som før.

Så oppdaget plutselig et barn at isklumpene i varmtvannet boblet litt. Vi tok ut isklumpen for å se på den, og vi så at det var noen prikker/bobler i den. Hva kunne så det være da? Noen av forslagene var vann, is og Snø. Etterhvert kom den voksne med "fasiten” om at det var luftbobler vi kunne se og at når isen smeltet kom denne luften ut av isklumpen og opp av vannet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails