torsdag 14. juni 2012

Oppsummering av fugleprosjekt

Treåringene har i løpet av våren blitt svært interessert i fugler. Det startet med at vi allerede i februar kunne høre en kjøttmeis utenfor vinduet. På en tur 1. mars, oppdaget vi en blåmeis som satt i en busk rett ved fortauet. Da ble vi bitt av basillen og begynte å observere ute og undersøke på internett.Vi fikk låne plysjfugler med ekte lyd av et av barna. De har vi hatt mye glede av. Ipad har også vært et nyttig verktøy. Fugleboka vår med lyd er med på tur hver eneste uke og er uvurderlig.

Vi fant ut at vi ville lage et stort veggbilde med fugler. Vi liker veggbilder når vi holder på med ulike prosjekter, for da får vi et stort, godt synlig felles fokus som hjelper oss å holde interessen i hevd. Her kan barna ta med foreldrene inn og vise hva vi er opptatt av. Alle barna har et eierforhold til bildet.

I fjor hadde vi kjøttmeis i vår hjemmesnekrede fuglekasse. I våres ble redet tatt ut for å gjøre kassa klar for nyinnflyttere. Men kaste det kunne vi ikke, så det ligger i gullfiskbolla vår. Vi har forseglet bolla med gjennomsiktig teip, så nå kan vi studere det akkurat når vi vil uten å få lopper av den grunn.

IKT kommer godt med i dette prosjektet. Et fuglespill på internett har vært lærerikt og morsomt å holde på med. Livetreaming av fugleklekking har gitt oss mye spenning, glede og et innblikk i dyrelivets harde kår. En dag var det til og med en liten fugleunge i gresset i barnehagen.

De fleste 3-åringene kan nå navnet på flere av fuglene på treet, og de vet hvordan kjøttmeisen synger. Flere foreldre har fortalt om stor interesse for fugler når de er hjemme eller på tur med familien. Barna har blitt veldig oppmerksomme når vi er ute, og de sier i fra hver gang de ser en fugl. Nå begynner snart barna på Måne, hvor de store barna hører til, og da skal de få med seg det store fugletrebildet inn dit. Fugler vil fortsatt være et viktig tema som de kan jobbe videre med. Det er mye mer som kan utforskes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails