torsdag 26. april 2012

Femårsklubb i barnehagen

Femårsklubb i Myrertoppen barnehagen er gøy, spennende og inneholder mange elementer. Det handler om å øve på å ta i mot beskjeder, følge med og sitte i ro, høre etter og konsentrere seg, sosial kompetanse og enkle skoleforberedende aktiviteter er en viktig del. Vi ønsker at våre fem- og seksåringer skal ha med seg erfaringer som gjør overgangen til skolen så fin og forberedt som mulig. Vi mener at det skaper trygghet for barna når de kjenner til litt av skolens forventninger og har noen verktøy for å delta i slike settinger. Vi har femårsklubb en gang i uka, først med en liten fellessamling deretter ulike aktiviteter i smågrupper. Denne dagen er resten av basen på tur så vi har hele inneområde å ta av helt aleine, det er faktisk nokså spennende i seg selv.

Så er vi ute resten av dagen, med varmlunsj kl 12:30 og frukt kl 15:00.

Femårsklubb er gøy, spennende og innimellom litt alvorlig. Vi øver litt på ting som er nytt og vi utvider begreper rundt ting vi kjenner til fra før. Det er en viktig del av det siste året i barnehagen at vi øver litt og forbereder barna på hvilke forventninger skolen har til dem i første klasse.  Barna har egne permer hvor de legger ark med oppgaver de har gjort og "lekser" de får med seg hjem. De fleste gjør dette til hver uke men innimellom glemmer man det litt bort og da gjør de det bare etter femårsklubben eller hjemme til neste gang. Dette fungerer veldig bra, barna øver seg på å huske dette til den dagen i uka hvor vi har klubb og de er supergode til å passe på både lekser, perm og følge reglene i femårsklubben. De yngre barna synes også dette er veldig spennende og gleder seg til det er deres tur.

I samlingene og grupper gjør vi forskjellige ting, men noen elementer går igjen og er etablert som en del av femårsklubben. Selvsagt med individuell tilnærming avhengig av årets barnegruppe. Noen av de faste tingene her: Praktisk matematikk, trafikkskilt, fra geometri til kreativitet, preposisjoner, begreper, tall, bokstaver, skiskole og datakortet, i år med eget digitalt verksted med nye datamaskiner til barna.
Barna står på linje i påvente på at det er deres tur til å ta ned permen sin

Så kommer vi inn der vi skal ha samling og så vet barna at når den voksne klapper i hendene må de lukke munnen og åpne øyne og ører for da kommer det en beskjed.
Barna skal legge fra seg permene, hente en stol og sette seg i en halvsirkel annen hver gutt og jente.
Permen skal legges på gulvet foran mens vi har samling og så skal vi se på leksene og barna får velge seg et klistremerke som settes på leksene som er gjort, de som ikke har gjort gjør leksene etter på eller hjemme og får merke de også.
Her er femårsklubben i gang med litt praktisk matte med fokus på mengde og antall

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails