Etter tre måneder med veiledning, øving og prøving er nå
måltids-situasjonene hos toåringene en fryd. Måltider er en viktig del av
hverdagen, de tar tid, skaper fellesskap og er for oss en god plattform for å
øve selvstendighet. Vi ønsker å gi barna rike erfaringer av smak, lukt,
konsistens og mestring. Barna på Safir henter selv redskapen de trenger, finner seg
en plass ved bordene og er klare for spising.
Vi trenger nesten ikke lenger å gi beskjeden «finn en kopp og en kniv»
til frokost. Dette har barna raskt lært seg, de aller fleste i hvert fall…. Er
det noen som synes at de trenger en skje og en gaffel til frokost så er det
helt greit. Barna lærer av hverandre både gjennom å se hva de andre gjør og
noen ganger gjennom å få beskjed eller korrigering av et annet barn. De
oppdager fort når drikkemuggen begynner å sendes rundt, hvis de mangler en kopp
og må reise seg for å hente en.
En utfordring har vært å lære seg å helle i egen kopp. Her
har barna stor nytte av å observere hverandre og se forskjellige teknikker. Vi
tilrettelegger med små kopper og små kanner (som ikke blir fylt helt opp) sånn
at barna gis mulighet til å mestre og å få til!
Før
lunsj er det noen barn som har begynt å spørre om hva de skal få å spise, sånn
at de henter det «riktige» serviset. Vi blir hver dag servert varm lunsj som er
laget av vår suverene kokk. Her er det Kongekrabbe med fruktsalat på menyen. Maten
blir servert på bordene i små boller og skåler sånn at barna kan forsyne seg
selv. Vi tenker at barna blir inspirert og nysgjerrige på å smake nye ting når
de føler at de har kontrollen selv, og på egen hånd kan legge opp på sin
tallerken
Det er flere ting å forholde seg til ved matbordet. Barnet
må finne ut flere ting, for eksempel at koppen må tas ut av tallerkenen før
maten kan legges på. Det er en god måte å sette koppen i tallerkenen når du
skal bære alt til bordet. Så er det fint å sende videre til neste man når man
har lagt på til seg selv. Vi voksne har hatt stort fokus på å være tilstede og
sitte i ro ved bordene. Da kan vi veilede og støtte på en god måte, både når
det gjelder praktiske ferdigheter, felles fokus og generell
bordskikk.
Nå er bruk av kniv til å dele med en ny læringsmulighet.
Etter at barna har spist ferdig, tar de med tallerkenen sin til «den grønne bøtta» og skraper matrestene ned i den. Så legger de brukt servise i «vaskeboksen» til oppvask.
Ja,
ja, noen ganger kan det oppleves som kaos, mye lyd og mye som skjer samtidig, men
selvstendighetsprosesser og læring er fokuset vårt og det er sånn hverdagen vår
er. Vårt mål er hyggelige måltider der barna er trygge i situasjonen og styrer
det meste selv. Dette er mestere i egen hverdag!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar